Aktuellt från HBV

Här hittar du information om det senaste som händer på HBV och våra medlemsbolag. 


 1. HBV byter bank

  Från och med 1 januari 2023 byter HBV bank från Nordea till Swedbank och vi går även över från Plusgiro 459780-3 till Bankgiro 481-7177. Detta gäller både inbetalningar och utbetalningar till HBV. Bakgrunden till bytet är att Swedbank har vunnit vår upphandling för betalningstjänster. Genom att gå över till Bankgiro blir HBV därmed också bankoberoende.

 2. Fokus på säkerhet vid årets Hållbara dagar

  Den 14–15 september arrangerades Hållbara dagar på Quality Hotel Globe i Stockholm. Många av våra medlemmar och kunder deltog och fick möjligheten att träffa flera av våra avtalsleverantörer som fanns på plats och visade upp sina produkter. Under dagarna fick vi höra flera spännande och intressanta föreläsningar på temat säkerhet.

 3. Rörmaterial 22-104 klart för start

  Den 19 september börjar HBVs nya ramavtal 22-104 Rörmaterial att gälla. Ahlsell Sverige AB antas som rangordnad etta i samtliga avtalsområden. Som rangordnad tvåa antas SGDS Gruppen AB, moderbolag för Bevego, Dahl, Optimera, Kakelspecialisten och Konradssons Kakel med respektive dotterbolag. Ansvarig inköpsstrateg är Sara Björkman.

 4. Nytt nummer av HBV-Magasinet

  I veckan kommer det tredje numret av HBV-Magasinet ut och detta nummer har tema Uppföljning där vi berättar om hur vi arbetar med en strategisk process och där uppföljning är en stor del i arbetet med inköpsprocessen. Vi gör även en djupdykning hos Nordanstigs Bostäder där Olaf Jung berättar om deras Plushus. Vår affärsjurist Jonna Andersson förklarar även reglerna gällande sanktionerna mot Ryssland och Sandra Sedig berättar om vår nya enheter Konsultavtal. Som alltid, har vi även en hel del avtalsnyheter med i tidningen. Trevlig läsning!

 5. Upphandlingen Elkraft 23-134 annonserad

  HBVs samordnade upphandling 23-134 Elkraft har annonserats och sista anbudsdag är 2022-10-02. Upphandlingen omfattar 20 anbudsområden som består av en eller flera av HBVs medlemmar och kunder. Det är möjligt för leverantörer att lämna anbud på ett eller flera anbudsområden. HBV kommer att anta en leverantör per anbudsområde. HBV har för denna upphandling engagerat Magnus Kjellin som har lång erfarenhet av elaffärer och upphandling, både teoretisk, praktisk och strategisk. Ansvarig inköpsstrateg är Emelie Färninger.

 6. Köp i kassan med ditt nya IKEA kundnummer

  Från och med den 1 september är det återigen möjligt att handla i IKEAs varuhus och genomföra ditt köp i kassan med ditt nya IKEA kundnummer. En förutsättning för att det ska fungera är att kundnumret är kopplat till HBV-avtalet. IKEA är antagen som rangordnad etta på HBVs ramavtal Möbler och heminredning som började att gälla 2021-12-01. Ansvarig inköpsstrateg är Elin Larsson.

 7. HBV Online 12 september

  Vi startar upp höstens digitala program med ännu ett HBV Online den 12 september klockan 10:00–12:00. Under ledning av Sofia Nordblom, regionansvarig Öst och Lars Lönnblad, regionansvarig Syd, får du veta mer om vad som är aktuellt hos oss på HBV, allmännyttans inköpsfunktion gällande nya avtal och upphandlingar. Foyen Advokatfirma gästar oss och berättar om ÄTA-arbeten och kompletterande entreprenader – risker för otillåtna direktupphandlingar. Häng med oss då!

 8. Infometrics ansökan om överprövning avslogs

  Förvaltningsrätten har i sin dom daterad 2022-08-24 meddelat att de avslår leverantören Infometric ABs ansökan om överprövning gällande HBVs upphandling 22-145 IMD-produkter, anbudsområde A, C, D och E. Nu råder avtalsspärr till och med 2022-09-05 och först därefter kan HBV gå vidare och teckna avtal med antagna leverantörer. Ansvarig inköpsstrateg är Mårten Kempe.

 9. Deltagare till referensgrupp sökes

  Ett nytt ramavtalsområde är på gång att handlas upp, nämligen Försäkringsförmedlartjänster. Generellt är försäkringskostnader för HBVs medlemmar en stor och oförutsägbar kostnad som gradvis upplevs ha ökat för många. Detta till följd av indexeringar, skador och specifika samt komplexa risker. HBV undersöker just nu marknaden inför förberedandet av upphandlingen och vi söker därför kandidater för dialog och för att delta i en referensgrupp.

 10. Förlängda ramavtal

  Efter en fantastisk sommar är det dags att starta upp den andra halvan av året 2022. De flesta av våra medarbetare är nu tillbaka från sina semestrar och verksamheten har dragit igång ordentligt igen. HBV har beslutat att förlänga några av våra befintliga ramavtal.

 11. Vi förstärker på både inköp och ekonomi

  Den här sommaren har vi förstärkt vår personalstyrka på både inköpsavdelningen och på enheten för ekonomi.

 12. Säkerhetstema på Hållbara dagar i Globen

  Den 14–15 september hälsar vi våra medlemmar och övriga kunder välkomna till Hållbara dagar på Quality Hotel Globe i Stockholm. Det blir två fullspäckade dagar med ett gediget program på temat hållbarhet och säkerhet. Den första dagen har vi även med oss ett antal av våra avtalsleverantörer som presenterar sina produkter och sitt hållbarhetstänk. Under dessa dagar kommer vi att kunna presentera fantastiska talare som var och en är experter inom sitt område. Varmt välkommen att delta och utnyttja tillfället att nätverka med kollegor i branschen!

 13. Behöver ni hjälp med upphandlingar?

  HBV erbjuder våra medlemmar experthjälp vid egna upphandlingar av årsentreprenörer, som till exempel löpande elarbeten, måleri, fastighetsskötsel och VVS. Uppdragen anpassas till varje medlems specifika behov. Till hösten förstärker vi vår enhet för konsultavtal med fler medarbetare för att kunna erbjuda vår hjälp till så många medlemmar som det är möjligt. Kontakta oss så berättar vi mer!

 14. Beslut om prisjustering

  HBV och San Sac AB har kommit överens om att tidigarelägga den prisjustering som enligt avtal får ske 2023-04-11. Därmed försvinner möjligheten att prisjustera igen vid ordinarie tidpunkt enligt avtal. Samtliga priser justeras med 8,2 procent enligt avtalat index och börjar gälla från och med 2022-06-30. Nästa möjliga prisjustering är 2024-04-11 enligt avtal. I övrigt är villkoren oförändrade. Ansvarig inköpsstrateg är Helena Kuusisto.

 15. Trevlig sommar!

  Vi önskar alla en riktigt varm och skön sommar! HBVs växel har öppet som vanligt under hela sommaren, måndag–torsdag klockan 08:00-16:00 och fredag klockan 08:00-15:30, lunchstängt alla dagar mellan klockan 12:00-13:00. Det går alltid bra att skicka ett meddelande till oss på info@hbv.se. Vårt kontor har öppet alla dagar klockan 10:00-12:00.

 16. Träffa oss i Almedalen!

  Äntligen är det dags att mötas igen under politikerveckan i Almedalen. HBV finns på plats på Hållbarhetsarenan, M/S Teaterskeppet, i Visby hamn tillsammans med Sustainable Innovation och Sveriges Allmännytta.

 17. Nytt ramavtal för rörmaterial startar i höst

  HBV har slutfört upphandlingen Rörmaterial 22-104 och det nya ramavtalet börjar att gälla den 19 september. Ahlsell Sverige AB antas som rangordnad etta i samtliga avtalsområden. Som rangordnad tvåa antas SGDS Gruppen AB, moderbolag för Bevego, Dahl, Optimera, Kakelspecialisten och Konradssons Kakel med respektive dotterbolag. Ansvarig inköpsstrateg är Sara Björkman.

 18. Köksfläktar och ventilation klart för avrop

  Den 1 juli 2022 börjar det nya ramavtalet Köksfläktar och ventilation 22-110 att gälla. Det ersätter de två ramavtalen Vitvaror - Köksfläktar 19-171 och Ventilationskomponenter 18-119. Ramavtalet erbjuder en större varukorg med bättre priser på ett större sortiment avtalade produkter och en rabattsats på övrigt sortiment. I utvärderingen har HBV tillämpat så kallad omvänd anbudsutvärdering. Det innebär att endast de tre leverantörer vars anbud rangordnades högst i utvärderingen för respektive anbudsområde har kontrollerats mot tillämpliga uteslutningsgrunder samt kvalificeringskrav. Ansvarig inköpsstrateg är Emelie Färninger.

 19. Förrådslösningar 22-138 annonserad

  Nu har HBVs upphandling Förrådslösningar 22-138 annonserats och sista anbudsdag är 2022-07-03. Upphandlingen kommer att mynna ut i ett ramavtal som omfattar löpande anskaffning av förrådslösningar och tillbehör av olika slag inklusive elektroniska/digitala lås samt reservdelar vid både renovering samt nybyggnadsprojekt. Upphandlingen innefattar även lägenhetsförråd belägna i till exempel en källare, vind samt även förråd inomhus så som barnvagns- och cykelförråd. Ansvarig inköpsstrateg är Elin Larsson.

 20. Jubileumsnummer av HBV-Magasinet

  I dagarna landar ett nytt nummer av HBV-Magasinet ute hos våra medlemmar och leverantörer. Det är ett extra tjockt jubileumsnummer där du kan läsa om vår och våra medlemmars historia, om när allt började med Hyresbostäder och Stockholmshem 1952, om allmännyttan, om våra medlemmar från norr till söder, rapport från stämman, avtalsnyheter, riket runt och den otroligt intressanta juristkrönikan som handlar om LOUs historia. Trevlig läsning!

 21. Webbinarium: Fönster och fönsterdörrar i trä/aluminium och trä/trä inställt

  HBVs webbinarium den 1 juni 2022 om det nya ramavtalet Fönster och fönsterdörrar i trä/aluminium samt trä/trä– leverans med montage 20-141 ställs in. Vi återkommer med ett nytt datum inom kort.

 22. Uppdatering gällande Rysslands invasion av Ukraina

  Vi har tidigare skrivit med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. Arbetet med indirekta inköp från Ryssland ser ut på följande sätt idag.

 23. Fem medlemmar prisade under HBVs föreningsstämma

  Allmännyttans inköpsfunktion, HBV, delade under tisdagens föreningsstämma ut utmärkelsen Inköpspriset till fem av sina medlemmar.

  Vi delar ut Inköpspriset priset till de bolag som har störst avropad omsättning hos oss per lägenhet i storlekskategorierna 100-1 000 lägenheter, 1 001-5 000 lägenheter, 5 001-9 000 lägenheter samt över 9 000 lägenheter. Pris tilldelas också bolaget med störst omsättning totalt.

 24. Årsredovisningen för 2021 godkänd

  Årsredovisningen för 2021 godkändes under gårdagens föreningsstämma på World Trade Center i Stockholm. Du hittar både den och vår Hållbarhetsrapport för 2021 här.

 25. Markvårdsmaskiner – RFI annonserad

  HBV avser att upphandla ett nytt ramavtal som omfattar olika typer av markvårdsmaskiner under hösten 2022. Strategiarbetet inför den kommande upphandlingen har påbörjats och en RFI, Request For Information, har annonserats för att samla in marknadens synpunkter inom detta upphandlingsområde. Sista svarsdag är 2022-05-24. Ansvarig inköpsstrateg är Adam Anstrin.

 26. HBV skapar nätverk kring hållbarhetsfrågor

  HBV genomför just nu en kartläggning av kontaktpersoner för hållbarhetsfrågor hos sina medlemsbolag, för att vi lättare ska kunna nå ut med information kring vårt hållbarhetsarbete samt på olika sätt kunna inhämta medlemsbolagens åsikter och behov inom området. Dessutom har vi för avsikt att inrätta ett Hållbarhetsråd bestående av representanter från ett antal av våra medlemmar.

 27. Upphandlingen Köksfläktar och ventilation 22-110 annonserad

  HBVs nya upphandling Köksfläktar och ventilation 22-110 är en sammanslagning av tidigare ramavtal Vitvaror - Köksfläktar 19-171 samt Ventilationskomponenter 18-119. Upphandlingen är nu annonserad och sista anbudsdag är 2022-06-05. Upphandlingen kommer att mynna ut i ett rikstäckande ramavtal som omfattar köksfläktar, spiskåpor, fläktar och ventilationsaggregat samt ventilationskanaler med tillbehör. Ansvarig inköpsstrateg är Emelie Färninger.

 28. Ramavtal klart för Styr- och reglerutrustning

  Till vår stora glädje inkom ingen överprövning på vår tilldelade upphandling Styr- och reglerutrustning 22-118,vilket betyder att avtalet nu har vunnit laga kraft och gäller från och med den 3 maj 2022. Nytt för denna avtalsperiod är att i avtalsområdet gällande prognosstyrning ingår nu en databastjänst. Dessutom kan man köpa en energirådgivare på konsultbasis. Ramavtalet är rikstäckande och omfattas av fem avtalsområden som utvärderats och tilldelats separat. Ansvarig inköpsstrateg är Mårten Kempe.

 29. Ny upphandling av köksfläktar och ventilation

  HBVs ramavtal Vitvaror - Köksfläktar 19-171 samt Ventilationskomponenter 18-119 sammanfogas till ett avtal, Köksfläktar och ventilation 22-110. Inom kort annonseras den nya rikstäckande upphandlingen som kommer att omfatta leverans av köksfläktar och spiskåpor med möjlighet till installation. Även fläktar och ventilationsaggregat samt ventilationskanaler ingår. Ansvarig inköpsstrateg är Emelie Färninger.

 30. Ny upphandling av rörmaterial annonserad

  En ny upphandling av rörmaterial har annonserats, med sista anbudsdag 2022-05-09. I denna upphandling har HBV ställt nya krav på hållbara leveranskedjor inom bygg- och anläggningsmaterial, i enlighet med Upphandlingsmyndighetens kriterier samt nya hållbarhetskrav avseende bland annat cirkulära förpackningar och producentansvar. Upphandlingen omfattar även uppdaterade hållbarhetskrav på produkttransporter. HBV har för avsikt att teckna avtal med tre leverantörer per anbudsområde. Ansvarig inköpsstrateg är Sara Björkman.

 31. Upphandlingen 22-145 IMD-produkter delvis klar

  HBV har slutfört upphandlingen IMD-produkter avseende avtalsområde B som omfattar volym- och energimätare med LORA/NB-Iot. Ett tilldelningsbeslut har skickats ut för anbudsområde F - Fjärravläsning av huvudvattenmätare (tjänst) där Envera AB, även känd som Smartvatten, har antagits som enda leverantör. För denna tilldelning råder avtalsspärr till och med 2022-04-11, därefter kan HBV gå vidare och teckna avtal. Ansvarig inköpsstrateg är Mårten Kempe.

 32. Inga anbud i HBVs upphandling av golvmaterial

  HBV har annonserat upphandlingen Golvmaterial 22-164 med sista anbudsdag 2022-04-03. Dessvärre har inga anbud inkommit och därmed kommer upphandlingen att avbrytas. Marknaden för träråvaror är i nuläget instabil vilket har medfört både brist på material, ökade priser och ett osäkert läge för leverantörerna att ingå avtal med HBV med de förutsättningar och villkor det innebär.

 33. Nytt nummer av HBV-Magasinet

  Den här veckan landar det senaste numret av HBV-Magasinet ute hos våra medlemmar och leverantörer. I det här numret kan ni bland annat läsa om vitvaruavtalet som äntligen är klart, uppföljningen av luftfilter, hur våra medlemmar Kalmarhem och Telge Bostäder arbetar med säkerhet samt om vår vägledning för laddinfrastruktur. Trevlig läsning!

 34. Avtal signerade för HBVs fönsteravtal med leverans och montage

  Det är med stor glädje vi nu kan informera att HBV, efter en lång överprövningsprocess, äntligen har kunnat teckna ramavtal för Fönster och fönsterdörrar i trä/aluminium samt trä/trä - leverans med montage, avtalsområde A, C och D. De nya ramavtalen börjar att gälla 2022-04-01. Tre leverantörer kommer tillgodose våra medlemmars och övriga kunders behov av Fönster och fönsterdörrar i trä/aluminium samt trä/trä - leverans med montage. Ansvarig inköpsstrateg är Anna Wörlund Rylenius.

 35. Nytt byggmaterial klart för start

  Den 5 april 2022 börjar HBVs nya ramavtal Byggmaterial 22-123 att gälla. Beijer Byggmaterial AB antas som rangordnad etta i alla avtalsområden, utom i Dalarnas län där Bygma Gruppen AB antas som etta och på Gotland där Ahlsell Sverige AB blev etta. Via detta ramavtal kommer våra medlemmar och kunder kunna avropa byggmaterial för löpande underhåll av fastigheter samt för akuta och ej förutsedda behov som uppstår vid skötsel av fastigheter. Ansvarig inköpsstrateg är Emelie Färninger.

 36. Nya medlemmar

  Vid det senaste styrelsemötet godkändes ytterligare två medlemmar i föreningen. Nu består vi tillsammans av 381 medlemmar i form av bostadsbolag, kommuner och fastighetsbolag runtomkring i Sverige.

 37. Är du vår nya kollega?

  Vi växer ständigt då fler medlemmar ansluter sig och efterfrågan på våra tjänster ökar kontinuerligt. I denna spännande utveckling rekryterar vi nu en Affärsutvecklare och en Verksamhetskoordinator. Är du någon av dem?

 38. Laddinfrastruktur/e-Mobility via HBVs ramavtal Elmaterial och belysning

  HBV har beslutat att tillsammans med antagna leverantörer inom ramavtalet Elmaterial och belysning 20-103, lansera en satsning på laddinfrastruktur/e-Mobility. HBVs medlemmar kommer därmed kunna avropa både varor i form av laddpunkter, såsom laddstolpar och laddboxar samt tjänster i form av betalningslösningar och molntjänster. Installationen av produkterna kommer medlemmarna få ordna på egen hand, alternativt via upphandlad elinstallatör.

 39. Information om HBVs ramavtal med anledning av Rysslands invasion av Ukraina

  Rysslands invasion av Ukraina har fått konsekvenser i form av stängda fabriker i Ukraina, stoppad import av råvaror och komponenter från Ryssland samt kraftigt stigande priser på trä, metaller, energi, drivmedel etc. Nedan svarar vi på de vanligast förekommande frågorna från er medlemmar.

 40. Ett av världens största vitvaruavtal äntligen klart

  Efter en lång överprövningsprocess meddelade Högsta förvaltningsdomstolen den 16 mars att prövningstillstånd ej medges för den klagande parten Elektroskandia Sverige AB. Därmed kan HBV, allmännyttans inköpsfunktion, gå vidare och teckna ett vitvaruavtal värt upp till fyra miljarder kronor över de närmaste fyra åren.

 41. Upphandlingen av byggmaterial tilldelad

  HBV har slutfört utvärderingen av upphandlingen Byggmaterial 22-123. Totalt inkom sex anbud som alla uppfyllde obligatoriska krav och villkor och därmed utvärderades. Nu råder avtalsspärr till och med 2022-03-18 och upphandlingen kommer att avslutas med tecknande av kontrakt så snart avtalsspärren löpt ut. Ansvarig inköpsstrateg är Emelie Färninger.

 42. Vi välkomnar en ny kollega

  Den 16 maj börjar vår nya kollega Alexandra Hægerstrand Björkman hos oss på HBV. Hon arbetar idag som försäkringsmäklare där hon förmedlar försäkringar till kunder. Hos oss kommer hon att arbeta med att upphandla och teckna avtal med just försäkringsmäklare avseende fastighetsrelaterade försäkringar, i vårt nya avtalsområde Försäkring. Alexandra har gått ett YH-utbildning i Offentlig upphandling på Påhlmans Handelsinstitut och hon har även gått en diplomutbildning i Företagsförsäkring via IFU vilket innebär att vi tror att hon kommer passa perfekt hos oss. Varmt välkommen Alexandra!

 43. HBV rekryterar inköpsstrateger

  Vi växer ständigt då fler medlemmar ansluter sig och efterfrågan på våra tjänster ökar kontinuerligt. I denna spännande utveckling rekryterar HBV nu fler inköpsstrateger. Är du en av dem?

 44. Förlängning av ramavtal för fönstertillbehör

  HBV utnyttjar möjligheten till den sista förlängningen av del H i ramavtalet 19-141 Fönster – Komposit, renovering och tillbehör. Denna förlängning börjar att gälla 2022-03-01 till och med 2023-02-28. Ansvarig inköpsstrateg är Haidi Faraj.

 45. Förlängning av ramavtal för fönsterrenoveringar

  HBV har beslutat att utnyttja den sista förlängningen av del E, F och G avseende ramavtalet 19-141 Fönster – Komposit, renovering och tillbehör. Förlängningen gäller från och med 2022-03-01 till och med 2023-02-28. Ansvarig inköpsstrateg är Haidi Faraj.

 46. Förlängning av del A-D Fönster – Komposit, renovering och tillbehör

  HBV har beslutat att utnyttja den sista förlängningen av ramavtalet 19-141 Fönster – Komposit, renovering och tillbehör. Förlängningen av del A, C och D gäller från och med 2022-03-01 till och med 2023-02-28. Förlängningar av del B börjar att gälla från och med 2022-03-19 till och med 2023-03-18. Ansvarig inköpsstrateg är Haidi Faraj.

 47. Anpassning av vår organisatoriska struktur

  HBV, allmännyttans inköpsfunktion, är en del av våra medlemmars process för anskaffning av fastighetsrelaterade varor och tjänster. Nu anpassar vi vår organisatoriska struktur från och med den 1 mars för att ytterligare öka vår förmåga att jobba med affärsutveckling, fördjupad kvalitet i våra ramavtal och grundläggande samordnade avtal och möjligheten att genomföra specifika konsultuppdrag för våra medlemmar.

 48. Styr- och reglerutrustning annonserad på nytt

  Nu är den nya upphandlingen Styr- och reglerutrustning 22-118 annonserad. Upphandlingen är ett riksavtal bestående av fem anbudsområden inom styr- och reglerprodukter och tjänster. Sista anbudsdag är 2022-03-27. Ansvarig inköpsstrateg är Mårten Kempe.

 49. Golvmaterial - renodlat varuavtal anpassat för trepartsavtal

  Nu är upphandlingen Golvmaterial 22-164 annonserad och fram till och med 2022-04-03 är det möjligt för anbudsgivare att lämna anbud. Upphandlingen är rikstäckande och omfattar leverans av golv i paket och golv på rulle samt tillbehör, lister och förbrukningsartiklar. Golvprodukter som omfattas är golv av trä, laminat, parkett, linoleum, vinyl och textil för bostadslägenheter och lokaler. Ansvarig inköpsstrateg är Helena Kuusisto.

 50. Nu består vi av 379 medlemmar

  På det senaste styrelsemötet godkände styrelsen vår senaste medlem, Borgholmshem AB. Borgholm är en populär turistort och ligger på Öland i Kalmar län och namnet Borgholm återfinns i dokument från 1280-talet. Vi hälsar Borgholmshem välkomna till vår förening, som nu består av 379 medlemmar.

 51. Ny upphandling av köksfläktar och ventilation

  HBVs ramavtal Vitvaror - Köksfläktar 19-171 samt Ventilationskomponenter 18-119 sammanfogas till ett avtal, Köksfläktar och ventilation 22-110. Inför den kommande upphandlingen har HBV annonserat en RFI (Request For Information) för att uppnå en utökad kunskap om vad marknaden kan erbjuda utifrån våra medlemmars behov. En möjlighet för leverantörer och andra intressenter att lämna information om hur produkter och tjänster korresponderar med det som HBV har för avsikt att upphandla. Sista svarsdag är 2022-02-23.

 52. Analysen av självskattningsenkäten påbörjad

  Svarstiden för vår självskattningsenkät har passerat sista dag. Insamlingen av svaren är klar och nu påbörjar vi vår analys av de svar som inkommit. 148 leverantörer mottog enkäten och 115 skickade in sina svar. 80 av dem besvarade även 2020 års enkät. Att utföra en enkät varje år gör självklart år två och de följande åren än mer intressant då vi nu har data att jämföra. Återkoppling kommer att ske till dem som besvarat, men även de som inte har skickat in sina svar till oss. Rapporten är planerad att presenteras på HBVs årsstämma i maj.

 53. Mina sidor i ny design och fler rapporter

  Nu kan du få en snabb överblick över dina trepartsavtal. I den nya rapporten framgår vilken kreditgräns och vilka öppna poster (obetalda fakturor) som finns hos respektive entreprenör. Genom att följa upp dina gjorda inköp skapas förutsättningar för ännu bättre affärer. Via rapporter som finns i Mina sidor kan du enkelt följa upp företagets inköp och få en god bild av omsättning per leverantör, per kundtyp och per ramavtal. Dessutom kan du också ta del av företagets års- och återbäringsbesked med information om volymbonus, utdelning och återbäringsgrundande omsättning.

 54. Elektroskandia ansöker om prövningstillstånd i HFD

  Rättsprocessen gällande HBVs upphandling 21-101 Vitvaror fortsätter. Leverantören Elektroskandia Sverige AB har nu ansökt om prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen. HBV har tecknat tillfälliga förlängningsavtal på befintligt ramavtal 15-101 Vitvaror - Del A som gäller till och med 2022-04-20. Ansvarig inköpsstrateg är Jonas Löfgren.

 55. Extern remiss annonserad för Rörmaterial

  Inför den planerade upphandlingen av rörmaterial har HBV annonserat en extern remiss. Sista svarsdag är justerat till 2022-02-16. Syftet med denna remiss är att låta potentiella leverantörer och andra intressenter tycka till om det preliminära upphandlingsunderlaget. Ansvarig inköpsstrateg är Sara Björkman.

 56. Nya regler från 1 februari

  Från och med idag den 1 februari 2022 införs ett förenklat och mer flexibelt regelverk för upphandlingar under EUs tröskelvärde samt för upphandlingar av sociala tjänster och andra särskilda tjänster. Det nuvarande 19:e kapitlet i LOU ersätts av ett 19:e kapitel som gäller för annonspliktiga upphandlingar och ett 19 a kapitel som gäller för direktupphandlingar. Lagändringarna påverkar bland annat val av upphandlingsförfarande, upphandlingsdokumentets utformning, förfarandet vid onormalt lågt anbud, efterannonsering och direktupphandling i samband med överprövning.

 57. Glädjande besked från Kammarrätten gällande Vitvaror 21-101

  Kammarrätten har den 31 januari 2022 meddelat att de inte beviljar leverantören Elektroskandia ABs ansökan om prövningstillstånd gällande HBVs upphandling Vitvaror 21-101. Detta betyder att Förvaltningsrättens dom står fast. HBV kan teckna avtal med antagna leverantörer så snart den tio dagar långa avtalsspärren löper ut, såvida ingen ansökan om överprövning inkommer till Högsta förvaltningsdomstolen. Ansvarig inköpsstrateg är Jonas Löfgren.

 58. Högsta förvaltningsdomstolen meddelar inte prövningstillstånd i fönsterupphandling

  Den 21 januari 2022 meddelar HFD glädjande nog beslutet att de inte meddelar prövningstillstånd av Mockfjärds Fönster ABs överklagande. Detta innebär att överprövningen är avslutad och att HBV äntligen kan påbörja avtalsprocessen. Innan avtal kan tecknas behöver avtalskrav verifieras. HBV kommer att informera så snart avtal finns på plats. Ansvarig inköpsstrateg är Haidi Faraj.

 59. Upphandlingen IMD-produkter överprövad

  Leverantören Infometric AB har lämnat in en ansökan om överprövning till Förvaltningsrätten avseende HBVs upphandlingen IMD-produkter 22-145. I väntan på besked från Förvaltningsrätten har nu HBV förlängt det befintliga ramavtalet IMD-produkter 17-145 till och med 2022-03-31. Ansvarig inköpsstrateg är Mårten Kempe.

 60. Nytt ramavtal för elfordon klart

  Den 1 februari 2022 börjar HBVs nya ramavtal Elfordon 22-127 att gälla. Fyra leverantörer kvalificerade sig i upphandlingen och kommer att tillgodose våra medlemmars och övriga kunders behov av eldrivna arbetsfordon inklusive tillbehör och tillval av olika slag. Garantiåtaganden och service omfattas också av det nya ramavtalet. Nytt för denna avtalsperiod är avtalsområde D - Elfordon N1, som omfattar eldrivna lastbilar med en lägsta topphastighet av 70 km/h. Ansvarig inköpsstrateg är Adam Anstrin.

 61. Byggmaterial annonserad på nytt

  HBV har annonserat upphandlingen Byggmaterial 22-123 på nytt. Sista anbudsdag är 2022-02-20. Upphandlingen är regionalt indelad i Sveriges 21 län och samtliga anbudsområden kommer att utvärderas och tilldelas var och en för sig. Avropsordning är rangordning och HBV har för avsikt att teckna avtal med tre leverantörer per anbudsområde. Planerad avtalsstart 2022-03-15. Ansvarig inköpsstrateg är Emelie Färninger.

 62. 70 år i allmännyttans tjänst!

  I år fyller HBV 70 år och det kommer vi att uppmärksamma på många olika sätt under året i samband med våra event, möten och utbildningar och i alla våra kanaler. Vi hoppas att du vill vara med oss och fira! Höjdpunkten kommer givetvis vara den årliga föreningsstämman som äger rum i Stockholm den 17-18 maj. Vi ser fram emot att träffa alla våra medlemmar då. Har du någon speciell och särskild berättelse om HBV, något som kopplar just dig till HBV? Då vill vi gärna att du hör av dig till oss och berättar din historia.

 63. Befintligt vitvaruavtal förlängs

  I väntan på besked från Kammarrätten om de kommer att bevilja leverantören Elektroskandia Sverige AB prövningstillstånd så har HBV tecknat tillfälliga förlängningsavtal med de antagna leverantörerna på ramavtalet 15-101 Vitvaror - Del A till och med 2022-04-20. Ansvarig inköpsstrateg är Jonas Löfgren.

 64. Premiär för HBV Online 2022

  Nu är det äntligen säsongspremiär för HBV Online 2022. Den 26 januari klockan 13:00–15:30 har du som medlem möjlighet att bli uppdaterad på allt som är på gång hos oss på HBV, allmännyttans inköpsfunktion, vad gäller nya ramavtal, upphandlingar på gång och status på överprövade upphandlingar. På plats i studion har vi även advokat Kristian Pedersen från Advokatfirman Kahn Pedersen som kommer att berätta om intressant och högaktuell rättspraxis från Högsta förvaltningsdomstolen. Välkommen att delta!

 65. Upphandlingen Byggmaterial 22-123 annonseras på nytt

  HBV har efter tilldelning blivit uppmärksammad på att en anbudsgivare offererat en produkt som inte uppfyller ställda krav enligt Upphandlingsdokumentet. HBV har därför tagit beslut om att återkalla det tilldelningsbeslut som publicerades 2022-01-10 samt tilldelningsbeslutet som publicerades 2022-01-12. Ansvarig inköpsstrateg är Emelie Färninger.

 66. Brandskydd - Högsta förvaltningsdomstolen avslår ansökan om prövningstillstånd

  Högsta förvaltningsdomstolen har den 13 januari 2022 beslutat att inte meddela prövningstillstånd i överprövningen av upphandlingen Brandskydd 20-120, anbudsområde A2–A7. Detta innebär att någon prövning av NOHA Sweden ABs överklagande inte kommer att göras i sak och Förvaltningsrättens avgörande därmed står fast. HBV kan därför äntligen gå vidare och teckna avtal för anbudsområde A2–A7 med start den 1 februari 2022. Ansvarig inköpsstrateg är Mårten Kempe.

 67. Nya datum för Hållbara dagar 2022

  Ökad smittspridning och nya restriktioner gör att vi tagit beslutet att flytta fram vårt event Hållbara dagar till den 14-15 september 2022. Platsen blir densamma, Quality Hotel Globe i Stockholm och programmet kommer som vanligt ha fokus på hållbarhet ur flera aspekter. Boka dessa datum i din kalender redan nu! Givetvis kommer vi att ha många av våra avtalsleverantörer på plats som utställare. Välkomna till Hållbara dagar 2022!

 68. Upphandlingen Byggmaterial 22-123 tilldelad

  Utvärderingen av HBVs upphandling Byggmaterial 22-123 är slutförd och ett tilldelningsbeslut har meddelats samtliga anbudsgivare. Avtalsspärr råder till och med 2022-01-20. Totalt inkom tio anbud varav tre uppfyllde samtliga ställda krav i upphandlingen. Det nya ramavtalet är planerat att starta 2022-03-01. Ansvarig inköpsstrateg är Emelie Färninger.

 69. Utskick av årsbesked

  Tisdagen den 11 januari skickar vi ut årsbeskeden digitalt till våra medlemmar. Årsbeskeden innehåller, utöver information om föregående års omsättning, även information om innestående återbäring med mera. Slutgiltigt besked om återbäring för 2021 kommer först efter vår föreningsstämma den 17 maj.

 70. Elfordon - fyra leverantörer tilldelade

  HBV har slutfört upphandlingen Elfordon 22-127. Totalt inkom nio anbud varav fyra stycken uppfyllde samtliga ställda krav i upphandlingen. Nu råder avtalsspärr till och med 2022-01-10. Det nya ramavtalet är planerat att starta 2022-02-01. Ansvarig inköpsstrateg är Adam Anstrin.

 71. Förvaltningsrättens beslut överprövas

  Den 17 december meddelade Förvaltningsrätten att de dömer till HBVs fördel avseende den överprövade upphandlingen Vitvaror 21-101. Leverantören Elektroskandia Sverige AB överklagar nu Förvaltningsrättens beslut och har lämnat in en ansökan om prövningstillstånd till Kammarrätten. Ansvarig inköpsstrateg är Jonas Löfgren.

 72. Brandskydd - fortsatt rättsprocess

  Kammarrätten i Stockholm meddelade den 8 december att de avslår NOHA Sweden ABs ansökan om prövningstillstånd gällande upphandlingen Brandskydd 20-120 (anbudsområde A2-A7). Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har dock den 20 december 2021 fattat ett interimistiskt beslut om att HBV inte får teckna avtal med antagna leverantörer i upphandlingen, samt meddelat att HFD nu prövar frågan prövningstillstånd.

 73. Dom från Förvaltningsrätten gällande Vitvaror 21-101

  Förvaltningsrätten meddelade den 17 december 2021 att de avslår Elektroskandia Sverige ABs ansökan om överprövning. Ärendet har legat hos Förvaltningsrätten sedan januari 2021 men nu kan HBV förhoppningsvis snart teckna nytt avtal enligt den rangordning som meddelades i tilldelningsbeslutet den 8 januari 2021. Ansvarig inköpsstrateg är Jonas Löfgren.

 74. God Jul och Gott Nytt År

  Istället för att skicka julkort skänker HBV en gåva till Läkare Utan Gränsers verksamhet. Läkare Utan Gränser är en medicinsk humanitär organisation med hela världen som arbetsfält.

 75. Vitvaror - Köksfläktar förlängt

  Det rikstäckande ramavtalet Vitvaror - Köksfläktar 19-171 förlängs till och med 2022-06-30. Ramavtalet avser leverans av spisfläktar, spiskåpor och fläktskåp. Installation omfattas inte av ramavtalet. För avrop upp till etthundra enheter gäller strikt rangordning och därefter tillämpas förnyad konkurrensutsättning. Ansvarig inköpsstrateg är Bengt Tibäck.

 76. Vi växer så det knakar!

  Under gårdagens styrelsemöte godkände styrelsen hela fem nya medlemmar. Tillsammans består vi nu av 378 bostadsbolag, kommuner och fastighetsbolag!

 77. Ramavtalet Tak och takrenoveringar förlängt

  HBV har beslutat att förlänga ramavtalet Tak och takrenoveringar till och med 2022-12-31. Ramavtalet omfattar tak och takrenoveringar för låglutande tak och helhetslösningar med materiel och installationstjänster för att täta, skydda och bevara byggnadens tak. Möjlighet till serviceavtal finns också. Ansvarig inköpsstrateg är Angelica Centerhag.

 78. Upphandlingen IMD-produkter utvärderad och tilldelad

  HBV har slutfört utvärderingen av upphandlingen IMD-produkter 22-145 och ett tilldelningsbeslut har skickats ut till samtliga leverantörer som lämnat anbud. Nu råder avtalsspärr till och med 2021-12-17. Ansvarig inköpsstrateg är Mårten Kempe.

 79. Tillfälliga förlängningsavtal tecknade

  Med anledning av att upphandling 20-141 Fönster och fönsterdörrar i trä/aluminium samt trä/trä fortfarande ligger i överprövningsprocess efter att HBV vunnit i Förvaltningsrätten men dom överklagats till Kammarrätten, har HBV valt att tillfälligt förlänga ramavtalet 16-141 Fönster och fönsterdörrar i trä/aluminium samt trä/trä. Förlängningen avser avtalsområde A - sidohängda fönster och fönsterdörrar i trä/aluminium leveranser inklusive montering samt avtalsområde B - glidhängda fönster och fönsterdörrar i trä/aluminium leveranser inklusive montering och gäller till och med 2022-03-31.

 80. Kammarrätten avslår ansökan om prövningstillstånd

  Kammarrätten meddelade den 8 december att de avslår NOHA Sweden ABs ansökan om prövningstillstånd. Därmed upphör även det interimistiska beslutet om avtalsspärr i upphandlingen att gälla. HBV kommer därför kunna teckna avtal med antagna leverantörer så snart den tio dagar långa avtalsspärren löper ut, vilket den gör den 18 december. Ansvarig inköpsstrateg är Mårten Kempe.

 81. Nytt nummer av HBV-Magasinet

  Nu i veckan kom det fjärde numret av HBV-Magasinet. Temat för numret är Trygghet och vi har gjort djupdykningar hos våra medlemmar i Norrköping, Linköping och Helsingborg där de har fått berätta om hur de arbetar med just trygghet och vår inköpschef Ola berättar om våra avtal där ni hittar varor och tjänster som underlättar trygghetsarbetet. Vi berättar även om vårt systemstöd för elkraft som kommer att underlätta uppföljningen för våra medlemmar som avropar på våra elkraftsavtal. Trevlig läsning!

 82. Förrådsväggar - annonserad RFI

  Inför den kommande upphandlingen av förrådsväggar har HBV annonserat en Request For Information, RFI, för att få en bättre bild av vad marknaden har att erbjuda och vilka krav som kan vara relevanta att ställa. Vi uppmanar nu potentiella leverantörer och andra intressenter att gå in och svara på den, sista svarsdag är 2021-12-20. Ansvarig inköpsstrateg är Elin Larsson.

 83. Styr- och reglerutrustning annonseras på nytt

  HBV har beslutat att avbryta upphandlingen Styr- och reglerutrustning 22-118 på grund av bristande konkurrens. Inget anbudsområde fick två eller flera anbud som uppfyllde de krav som ställdes i upphandlingen. Upphandlingen kommer att annonseras om inom kort. Ansvarig inköpsstrateg är Mårten Kempe.

 84. Senaste nytt om överprövade fönsterupphandlingen

  Förvaltningsrätten har tidigare meddelat dom till HBVs fördel gällande upphandlingen Fönster och fönsterdörrar i trä/aluminium samt trä/trä - leverans med montage 20-141, anbudsområde A, C och D. Den 30 november meddelade Kammarrätten att Mockfjärds fönster AB överklagat Förvaltningsrättens dom. Kammarrätten meddelar också att de fattat intermistiskt beslut för anbudsområden A, vilket betyder att HBV inte får ingå avtal i anbudsområden A, innan något annat har bestämts. 

 85. Nya fakturarutiner i nya ramavtalet Möbler och heminredning 21-135

  Den 1 december 2021 börjar det nya rikstäckande ramavtalet Möbler och heminredning 21-135 att gälla. IKEA Svenska Försäljnings AB är antagen som rangordnad etta och Input Interiör AB tvåa. För den nya avtalsperioden gäller nya faktureringsrutiner, där IKEA ombesörjer faktureringen istället för IKANO som varit avsändare under föregående avtalsperiod. Ansvarig inköpsstrateg är Elin Larsson.

 86. Justering av bruttoprislistor hos Ahlsell – Elmaterial och belysning 20-103

  Ahlsell Sverige AB kommer justera sin officiella bruttoprislista, till vilken HBVs rabattbrev är kopplat. Syftet är att få bruttopriser som i större utsträckning speglar det verkliga marknadspriset. En av Ahlsell Sverige ABs målsättningar med prisjusteringen, det vill säga devalveringen av bruttoprislistan, är att ge en mer transparent prissättning samt minska risken att entreprenörer missbrukar bruttoprislistan mot tredje kund.

 87. Webbinarium Elkraft 22-134 inställt

  Det planerade webbinariet för nya elkraftsavtalet den 2 december är inställt. Detta webbinarium kommer istället att genomföras i slutet av januari 2022. Vi ber att få återkomma med ett nytt datum inom kort. Frågor om det ramavtalet Elkraft 22-134 besvaras av ansvarig inköpsstrateg Emelie Färninger eller regionansvarig affärsutvecklare Katarina Björndahl.

 88. Meddelad dom i överprövad fönsterupphandling

  Efter drygt ett år har Förvaltningsrätten i Stockholm den 19 november 2021 äntligen meddelat dom i överprövningen av upphandlingen 20-141 Fönster och fönsterdörrar i trä/aluminium samt trä/trä - leverans med montage. Nu avvaktar HBV avtalsspärren som löper ut 2021-11-29. Ansvarig inköpsstrateg är Haidi Faraj.

 89. Ny upphandling av byggmaterial annonserad

  Upphandlingen Byggmaterial 22-123 är regionalt indelad i Sveriges 21 län och omfattar leverans av byggmaterial till våra medlemmar och associerade kunder. Varje anbudsområde utvärderas och tilldelas separat och HBV avser att teckna avtal med tre leverantörer per anbudsområde. Avropsmodell kommer att vara strikt rangordning. Antagna leverantörer ska ha minst en fysisk butik belägen i det anbudsområde som de lämnar anbud i samt ha ett brett sortiment av artiklar inom området byggmaterial, minst 15 000 artiklar. Sista anbudsdag är 2021-12-06. Ansvarig inköpsstrateg är Emelie Färninger.

 90. HBVs första självskattningsrapport klar

  Detta är HBVs första självskattningsrapport och den baseras på den enkät som skickades ut till våra avtalsleverantörer i slutet av 2020. Syftet med denna självskattningsenkät är att följa upp och skapa en dialog mellan oss och avtalsleverantörerna för att gemensamt hitta en väg till ett mer hållbart samhälle.

 91. Avtal signerade för Möbler och heminredning

  Den 1 december 2021 börjar det nya ramavtalet för Möbler och heminredning 21-135 att gälla. Leverantören IKEA AB lämnade det mest förmånliga anbudet och antas som rangordnad etta och Input Interiör antas som rangordnad tvåa. Avtalstiden är två år med möjlighet för HBV till en eller flera förlängningar. Sammanlagd avtalstid inklusive förlängningar kan maximalt bli fyra år. Ansvarig inköpsstrateg är Elin Larsson.

 92. Ventilationskomponenter - RFI annonserad

  Arbetet med HBVs kommande upphandling Ventilationskomponenter 22-119 har påbörjats. Som ett steg i processen fram till ett färdigt upphandlingsunderlag har en RFI, Request For Information, annonserats för att få en bättre bild av vad marknaden kan erbjuda utifrån de behov våra medlemmar och kunder har av ventilationskomponenter. Sista svarsdag är 2021-11-11. Ansvarig inköpsstrateg är Mårten Kempe.

 93. Ny upphandling av eldrivna arbetsfordon

  HBV upphandlar ramavtal för eldrivna arbetsfordon med tillbehör och tillval av olika slag inklusive rikstäckande leverans, garantiåtaganden och service till våra medlemmar och övriga kunder. Upphandlingen omfattar fyra anbudsområden som utvärderas och tilldelas separat. Sista anbudsdag är 2021-11-22. Ansvarig inköpsstrateg är Adam Anstrin.

 94. Fossilfri samhällsutveckling genom laddinfrastruktur

  Från och med den 10 mars 2021 har nya krav inom laddinfrastruktur införts. Krav som ytterligare kommer att skärpas inom en snar framtid för både flerbostadshus och lokalbyggnader. Samtidigt ökar intresset för laddhybrider och elbilar och därmed efterfrågan på laddpunkter. I samarbete med Sveriges Allmännytta och med stöttning av IVL Svenska Miljöinstitutet har HBV nu påbörjat arbetet med en upphandling av laddinfrastruktur.

 95. Ramavtalet Luftfilter 20-130 förlängt

  HBV har beslutat att förlänga ramavtalet Luftfilter 20-130 till och med 2023-03-31. Detta är den första förlängningen och HBV har därefter option på ytterligare en förlängning. Vid årsskiftet kommer leverantören Resema AB upphöra med sin verksamhet vilket betyder att avtalsområdet E - Mätning och analys av luftkvalitét utgår helt. Detta kommer även att påverka rangordningen i avtalsområde C - Luftrenare samt D - Hyra luftrenare. Ansvarig inköpsstrateg är Helena Kuusisto.

 96. Svarstid förlängs för extern remiss Golvmaterial

  HBV har beslutat att förlänga svarstiden till och med 2021-10-31 gällande den externa remissen inför upphandlingen Golvmaterial 22-164. Ramavtalet är tänkt att vara ett rikstäckande varuavtal som omfattar alla typer av golvmaterial, såsom plast, linoleum, parkett, vinyl, laminat, textil, trä samt komposit, avsedda för både lägenhet och offentliga miljöer. Tänkbara tillbehör såsom lister, verktyg och förbrukningsartiklar ska också omfattas av ramavtalet. Ansvarig inköpsstrateg är Helena Kuusisto.

 97. Golvmaterial på extern remiss

  Inför upphandlingen av det nya ramavtalsområdet Golvmaterial 22-164 har HBV annonserat en extern remiss. Syftet med denna är att förankra det upphandlingsunderlag som HBV har för avsikt att annonsera i början på 2022. Vi ger nu möjlighet för leverantörer och andra berörda parter inom detta område att bidra med sin kunskap och expertis. Sista svarsdag är 2021-10-22. Ansvarig inköpsstrateg är Helena Kuusisto.

 98. Ny annonsering av IMD-produkter och Styr- och reglerutrustning

  HBV beslutade i början av oktober att avbryta upphandlingarna IMD-produkter samt Styr- och reglerutrustning. Orsaken till avbrytandet var att annonserna för de båda upphandlingarna inte innehöll all den information som EUs annonsformulär kräver. Nu har HBV annonserat de båda upphandlingarna på nytt och sista anbudsdag är 2021-11-14. Planerad avtalsstart är 2022-01-01. Ansvarig inköpsstrateg är Mårten Kempe.

 99. Välkomna Jörgen och Stephanie

  Nu är våra nya medarbetare på plats. Jörgen Ågren axlar rollen som ny hållbarhetsstrateg och kommer att säkerställa att HBVs hållbarhetsarbete genomsyras och integreras i samtliga strategier och målsättningar i vår affärs- och verksamhetsutveckling. Stephanie Lindholm studerar strategiskt inköp och upphandling på Yrkeshögskolan One Academy och kommer att göra sin LIA-praktik hos oss fram till den 22 december. Varmt välkomna till oss på HBV, allmännyttans inköpsfunktion!

 100. Möbler och heminredning 21-135 utvärderad och tilldelad

  HBV har slutfört utvärderingen av upphandlingen Möbler och heminredning 21-135 och samtliga anbudsgivare har meddelats ett tilldelningsbeslut. Avtalsspärr råder till och med 2021-10-18. IKEA AB antas som rangordnad etta och Input Interiör antas som rangordnad tvåa. Planerad avtalsstart för det nya ramavtalet är 2021-12-01. Ansvarig inköpsstrateg är Elin Larsson.

Uppdaterad 2021-07-06